klíma használat és legionella

5 fontos tanács, hogy megelőzd a Legionella fertőzést klíma használata közben

A Legionella baktériumok vízrendszerekben megtelepedő kórokozók, amelyek a klímában is megbújnak. Az arra fogékonyakban súlyos, akár halálos kimenetelű tüdőgyulladást okozhatnak.

A baktérium könnyen megtapad a nem megfelelően szervízelt vagy karbantartott klíma belsejében is.

A Legionella baktérium

A veszélyeztetett csoportok hasonlóak, mint a COVID-19 esetében: az idősek és a krónikus alapbetegséggel rendelkező vagy legyengült immunállapotú emberek.

A Legionella elszaporodásának a pangó, 20 °C-nál melegebb víz kedvez, így a használaton kívül levő helyiségek klímái is kockázatot jelenthetnek. A klíma rendszerében pangó víz kedvez a baktérium szaporodásának. Amikor a klímát újra bekapcsolják, akkor a levegőbe kerülő bacik fertőzni kezdenek.

Tanácsok a klíma biztonságos újraindításához:

1. Amennyiben a használaton kívüli időszakban a berendezés nem üzemelt, újraindítás előtt érdemes klíma tisztítást végezni.

2. Amennyiben a használaton kívüli időszak hosszabb volt pár hónap (3-6 hónap), akkor érdemes a klímát karbantartani, azaz szétszedni és belül is megtisztítani.

3. Évente 1 alkalommal karbantartás javasolt.

4. Téli-nyári, nyári-téli átálláskor pedig a tisztítás javasolt. (Mi a különbség a klíma tisztítás és karbantartás között? cikkünket itt olvashatja el.)

5. Nagyobb hűtőrendszer (irodák klímarendszere) üzemeltetése esetén az ÁNTSZ módszertani útmutatója működési és részletes karbantartási terv készítését írja elő. A karbantartást, tisztítást pedig dokumentálni kell.

Milyen klíma használók hajlamosak a legionella fertőzésre?

Tehát ahol veszélyeztetettebb korcsoportba, kategóriába tartozó személyek élnek, dolgoznak, érdemes gyakrabban (3 havonta) tisztítást és sűrűbben (fél évente) karbantartást végezni. Céges környezetben ez a munkáltató felelőssége és kötelezettsége.

Mire figyelj a klíma tisztításA során?

  • A légtechnikai berendezések tisztítása során feltétlenül fertőtlenítendő a berendezés párásító víztartálya, amennyiben víz porlasztásával üzemel.
  • A háztartások számára kialakított (lakásba szerelt) klímáknál nincs víztartály. Az ilyen klíma tisztításánál a légcsatornákat, a lamellákat, a szűrőket, a hőcserélő felületeket kell tisztítani. Ezeken ugyanis a használat során páralecsapódás alakulhat ki, amely megteremtheti a nedves felületet a legionella baktérium szaporodásához.
klíma tisztítás 1

Az otthoni klímatisztítás lépéseiről itt olvashatsz!

Rendeld meg most a klímád tisztítását!

24 órán belül felvesszük veled a kapcsolatot!

Ha tetszett, oszd meg a cikket!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on google
Share on email

Iratkozz fel Youtube csatornámra a képességfejlesztő videókért!

Kövess a
Facebookon!

Vélemény, hozzászólás?