klíma használat és legionella

5 fontos tanács, hogy megelőzd a Legionella fertőzést klíma használata közben

A Legionella baktériumok vízrendszerekben megtelepedő kórokozók, amelyek a klímában is megbújnak. Az arra fogékonyakban súlyos, akár halálos kimenetelű tüdőgyulladást okozhatnak.

A baktérium könnyen megtapad a nem megfelelően szervízelt vagy karbantartott klíma belsejében is.

A Legionella baktérium

 • Nagyon kis számban bármilyen természetes vízben, és a vezetékes vízben is megtalálható.
 • 20-50°C között szaporodik, 60°C felett elpusztul.
 • A baktériummal szennyezett levegő belégzésével fertőz.
 • Elsősorban legyengült immunrendszerű emberek betegednek meg.
 • Az általa okozott betegség legfőbb tünetei: fejájás, rossz közérzet, gyengeség, izom- és izületi fájdalom, száraz köhögés, láz, súlyosabb esetben tüdőgyulladás.

A veszélyeztetett csoportok hasonlóak, mint a COVID-19 esetében: az idősek és a krónikus alapbetegséggel rendelkező vagy legyengült immunállapotú emberek.

A Legionella elszaporodásának a pangó, 20 °C-nál melegebb víz kedvez, így a használaton kívül levő helyiségek klímái is kockázatot jelenthetnek. A klíma rendszerében pangó víz kedvez a baktérium szaporodásának. Amikor a klímát újra bekapcsolják, akkor a levegőbe kerülő bacik fertőzni kezdenek.

Tanácsok a klíma biztonságos újraindításához:

1. Amennyiben a használaton kívüli időszakban a berendezés nem üzemelt, újraindítás előtt érdemes klíma tisztítást végezni.

2. Amennyiben a használaton kívüli időszak hosszabb volt pár hónap (3-6 hónap), akkor érdemes a klímát karbantartani, azaz szétszedni és belül is megtisztítani.

3. Évente 1 alkalommal karbantartás javasolt.

4. Téli-nyári, nyári-téli átálláskor pedig a tisztítás javasolt. (Mi a különbség a klíma tisztítás és karbantartás között? cikkünket itt olvashatja el.)

5. Nagyobb hűtőrendszer (irodák klímarendszere) üzemeltetése esetén az ÁNTSZ módszertani útmutatója működési és részletes karbantartási terv készítését írja elő. A karbantartást, tisztítást pedig dokumentálni kell.

Milyen klíma használók hajlamosak a legionella fertőzésre?

 • A klíma használók életkora: a 60 év felettiek jelentősen fogékonyabbak a fertőzésre. A gyermekek fogékonysága (az újszülöttek és a legyengült immunállapotú gyermekek kivételével) alacsony.
 • A klíma használók neme: a férfiak kismértékben ugyan, de fogékonyabbak a fertőzésre.
 • Dohányosok aránya: az erős dohányzás igazolt hajlamosító tényező.
 • Meglévő légúti betegségben szenvedők könnyebben megfertőződhetnek.
 • Egyéb krónikus betegség (pl. cukorbetegség) szintén hajlamosító tényező.
 • Legyengült immunállapotú személyek pl. műtéten átesett, szerzett vagy öröklött immunhiányos betegségben szenvedők.

Tehát ahol veszélyeztetettebb korcsoportba, kategóriába tartozó személyek élnek, dolgoznak, érdemes gyakrabban (3 havonta) tisztítást és sűrűbben (fél évente) karbantartást végezni. Céges környezetben ez a munkáltató felelőssége és kötelezettsége.

Mire figyelj a klíma tisztításA során?

 • A légtechnikai berendezések tisztítása során feltétlenül fertőtlenítendő a berendezés párásító víztartálya, amennyiben víz porlasztásával üzemel.
 • A háztartások számára kialakított (lakásba szerelt) klímáknál nincs víztartály. Az ilyen klíma tisztításánál a légcsatornákat, a lamellákat, a szűrőket, a hőcserélő felületeket kell tisztítani. Ezeken ugyanis a használat során páralecsapódás alakulhat ki, amely megteremtheti a nedves felületet a legionella baktérium szaporodásához.
klíma tisztítás 1

Az otthoni klímatisztítás lépéseiről itt olvashatsz!

Rendeld meg most a klímád tisztítását!

24 órán belül felvesszük veled a kapcsolatot!

Ha tetszett, oszd meg a cikket!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on google
Share on email

Iratkozz fel Youtube csatornámra a képességfejlesztő videókért!

Kövess a
Facebookon!

Vélemény, hozzászólás?