8 légkondicionáló probléma

8 légkondicionáló probléma és ezek hibaelhárítása

A legfőbb okai annak, amiért a légkondicionálód nem üzemel megfelelően

Mint minden berendezésnek, a légkondicionálóknak is szükségük van karbantartásra, hogy optimálisan üzemeljenek. Abban az esetben, ha ezt a karbantartást elmulasztjuk nem fog megfelelően hűteni és ez a nyári forróságban kifejezetten nagy kellemetlenséget tud okozni. Télen természetesen a fűtési hatékonysága fog romlani.

Alább 8 pontban összeszedtük a legfőbb problémákat és azok megoldásait:

1. Koszos, poros filter?

Mindegy milyen tipusú légkondicionálóval rendelkezel, egy eldugult filter akadályozza a légáramlást, ezáltal csökkenti a hatékonyságot és a levegő hűtésének/fűtésének mértékét. Ha mostanában nem tisztítottad ki a filtert az eszközödben, akkor érdemes lehet ezt megtenned és erre odafigyelned rendszeresen. Áltagosan a filterek 3-12 hónapos szavatossági idővel rendelkeznek.

Fontos! Mindig kövesd a gyártói utasításokat, nehogy kárt tegyél a rendszerben!

2. Túl napos a helyiség, ahol az légkondicionáló el van helyezve?

Ha az eszközödet közvetlen napfény éri, akkor keményebben kell dolgoznia, hogy hűteni tudja a levegőt. Ha teheted helyezd az eszközt árnyékos helyre, vagy napközben tartsd a függönyöket, sötétítőket behúzva, hogy hatékonyabban üzemelhessen a klímád!

3. Meleg levegő áramlik be kívülről?

Ellenőrizd a nyílászáróid szigetelését, ugyanis, ha valahol betud szivárogni kintről a meleg levegő, akkor megint csak nehezebb dolga lesz a klímának a szoba hűvösen tartásában, illetve a hideg levegő is kiszivároghat, így csökkentvén a hűtés mértékét.

4. Rezeg, esetleg furcsa hangokat ad ki az eszközöd?

Alapból is elég sok zajt tudnak termelni a klímák, hisz a ventillátor különböző sebességeken pörög és a kompresszor is folyamatosan ki-be kapcsol, ezek a hangok teljesen normálisak, de ha vibráló, koppanó hangokat hallasz az azt jelentheti, hogy az eszköz rosszul lett installálva. Ez esetben ellenőrizd az eszköz rögzítési pontjait, illetve a használati útmutató segítségével fusd át az installációs lépéseket, nem-e maradt ki esetleg egy lépés. Ha nem megy, mindenképpen kérd egy szakember segítségét!

5. Jól van a termosztát beállítva?

Egy okos vagy programozható termosztáttal nagyon egyszerűen és kényelmesen tudod a lakásod hőmérsékletét szabályozni, viszont ha azt érzed, hogy a hőmérséklet a beállításaid ellenére sem az igazi érdemes lehet ellenőrizned, hogy nem éri-e direkt napfény a termosztátot, ezzel becsapva a méréseit és így felülírva a te beállításaid.

6. Koszos vagy elzárt szellőzőnyílások?

Ha beépített klímával rendelkezel rendszeresen porszívózd és portalanítsd a szellőzőnyílások környékét, hogy ne tudjon por bejutni a rendszerbe, illetve ne gátolja a kifelé áramló levegő útját a kosz.

légkondicionáló karbantartás

7. Nem takarják el növények a kompresszor útját?

Kültéri kompresszorral rendelkező berendezésnek bő légáramlásra van szüksége a hatékony működéshez, amit a környékén elhelyezett növényzet adott esetben felfoghat. Tarts minden virágtól és fától legalább 60-90 cm-es távolságot, hogy megkönnyítsd a rendszer működését.

8.Megvolt az éves szakszerviz / karbantartás?

Egy szakember észre tud venni olyan kialakulóban lévő problémákat is, amik hosszabb távon roncsolhatják, vagy teljesen tönkre is tehetik a klímád. Megvizsgálja a mozgó alkatrészeket, a hűtő-fűtő testet és a hűtőfolyadék szintjét is ellenőrzi, szükség szerint az után is tölti, így mindig hűvös maradhat a szobád!

Olvasd el cikkünket a Klíma tisztás vs. klíma karbantartásról.

Ez pedig itt az ÁNTSZ ajánlása a légkondicionáló készülékek használatával kapcsolatban.

FONTOS TUDNI!

hogy a légkondicionáló berendezésekre a gyártók csak abban az esetben vállalnak garanciát a készülékre, ha az előírt karbantartásokat évente minimum egy alkalommal, a hőszivattyús berendezéseknél évi két alkalommal az üzemeltető (tulajdonos) elvégezteti és ezt a berendezés gépkönyvében vezetett karbantartási dokumentummal és/vagy számlával, igazolni tudja.

Rendeld meg most a klímád tisztítását!

A fűtési szezon előtt is érdemes!

24 órán belül felvesszük veled a kapcsolatot!

Ha tetszett, oszd meg a cikket!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on google
Share on email

Iratkozz fel Youtube csatornámra a képességfejlesztő videókért!

Kövess a
Facebookon!

Vélemény, hozzászólás?