fűtés klímával 1

Fűtés klímával? Megéri?

Röviden: IGEN. A fűtés klímával megéri!

Jöjjenek a számok!

Egyik ügyfelem albérlői az albérlet első évében a beépített gázkazánról működő fűtést használták.

2019. február hónapban összesen 42 849 Ft gázszámlát fizettek. A villanyszámlájuk ebben a hónapban 10 092 Ft volt.

Ez a táblázat a 2019. 01-03 hó közötti befizetéseiket tartalmazza.

Gondoltak egy merészet és úgy döntöttek, hogy idén kipróbálják milyen a fűtés klímával.

2020. február hónapra 3089 Ft gázszámlájuk jött ki, míg a villany 29 046 Ft lett.

Ez a táblázat a 2020. 01-03 hó közötti befizetéseiket tartalmazza (A gáz azért nullás két hónapban, mert túlfizetésük keletkezett decemberben hibás mérőóraállás leolvasás  miatt.)

A további hónapok is azt mutatták, hogy sokkal olcsóbbra jönnek így ki, mintha gázzal fűtöttek volna.

Napközben dolgoznak. Ha levették a fűtést, akkor mire hazamentek hideg volt és a gázzal való felfűtéshez sok energia kell. Ha hagyták temperálni a gázfűtést, akkor meg szórták ki a pénzt az ablakon, hiszen nem voltak otthon.

Az inverteres klímával pedig amikor hazaértek 5-10 perc alatt be tudták fűteni az 55 nm-es lakást és az tartotta a hőmérsékletet.

Az inverteres (fűtésre alkalmas klímák) nagy előnye, hogy jó a fogyasztási mutatójuk, hatékony a fűtési kapacitásuk is, energiatakarékosak. Ezért nem csak az átmeneti időszakban (tavasszal és ősszel), hanem akár egész télen lehet velük fűteni.

Igen ám, de mehet a fűtés klímával -20 fokban?

Jó kérdés. Nem biztos. Ez készüléktől függ. A régebbi 15-20 éves készülékek nem annyira hatékonyak a fűtés szempontjából. A modern készülékek viszont már igen, akár -15, -20 fokig is kiváló fűtési teljesítménnyel rendelkeznek.

Hogyan lehetséges ez?

A fűtésre alkalmas klímákban található un. váltó szelep. Ez a szelep hűtéskor a szobában lévő hőt vonja ki és így hűti a helyiséget. Míg fűtési módban megfordul a dolog és a kinti hőt nyomja be a lakásba.

Amikor több napig nem vagyunk itthon, akkor le szoktuk zárni a központi fűtést. Hazajöve azonban legalább 2-3 óra mire a központi fűtés felfűt. Mostanság klímával oldjuk ezt meg. 7-8 perc alatt megoldódik a fűtés klímával. Az átmeneti időszakban, illetve idén télen szinte csak klímával fűtöttünk.

Az inverteres klíma működése

Miért jó a fűtést klímával intézni?

Mire figyeljek, ha fűtéshez klímát választok?

Ha klímás fűtésben gondolkodsz, az egyik legfontosabb szempont, hogy energiatakarékos legyen. Ehhez meg kell nézned a választott klíma készüléked COP/SCOP értéke mit mutat. Ez jelöli a klíma ún. energetikai hatásfokát.
Minél nagyobb a COP szám, annál energiatakarékosabb egy készülék, és annál jobb az energetikai besorolása, azaz kevesebbet fogyaszt.

Ami miatt ez még fontos, hogy az inverteres klímakészülékek nagy részére az áramszolgáltatótól kedvezményes áramtarifa (H-tarifa vagy GEO tarifa) is igényelhető. Ezek a normál lakossági díjak majdnem felébe kerülnek kW-onként.

Hohohó! Kedvezményt vehetek igénybe a fűtésre használt klíma esetén?

Igen!

Részlet az EON tájékoztatójából:

“Geo tarifa – hőszivattyúkhoz kitalálva
A Geo tarifa már egy speciális díjszabás, amelyet hőszivattyús berendezések üzemeltetéséhez hoztak létre. Szintén vezérelt csatlakozási ponttal rendelkező készülék működtető róla. Egész évben igénybe vehető, de naponta 2 alkalommal 2 órára szünetel az áramszolgáltatás, ezzel számolni kell, ha ezt a díjszabást választjuk. Az A1 tarifához képest olcsóbb, a díja 24,3 Ft/kWh.


Megújuló energiaforrások és hőszivattyúk: itt a H tarifa
Ez a hőszivattyúkhoz és a megújuló energiaforrásokhoz kiépített rendszerekhez használható tarifa. A legfontosabb jellemzője, hogy nem elérhető egész évben: csak október 15-től április 15-ig vehető igénybe. Viszont a Geo tarifával szemben ez egész nap, 24 órában a rendelkezésünkre áll. A legalacsonyabb díja 23,54 Ft/kWh, de rendeletben van szabályozva, hogy a B tarifa áránál soha nem lehet magasabb a díja.


(Az árak bruttó árak és a 2019 szeptemberi állapotot tükrözik.)”

A H-tarifa igényléséről itt tudsz olvasni.

TIPP!

Ha a klímádat egy wifis vagy időkapcsolóval ellátott konnektorból üzemelteted, akkor akár távolról is bekapcsolhatod vagy időzítheted a működését. Mire hazaérsz, meleg vár! Csodálatos!

Vannak wifis klímák is, ahol még ezt sem kell megtenned!

Kérj most ingyenes tanácsot!

24 órán belül felvesszük veled a kapcsolatot!

AKCIÓS AJÁNLATUNK!

Hatalmas kedvezménnyel!

24 órán belül felvesszük veled a kapcsolatot!

Ha tetszett, oszd meg a cikket!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on google
Share on email

Iratkozz fel Youtube csatornámra a képességfejlesztő videókért!

Kövess a
Facebookon!

Vélemény, hozzászólás?