Hűtés és fűtés légkondícionálóval

Hűtés és fűtés légkondicionálóval

A légkondicionálók szobák általános hűtésére (nyári időszak) és fűtésére (hűvösebb évszakokban tavasz és ősz) lettek kitalálva.

Manapság ezek az úgymond split rendszerű, általában lakosságiként használt berendezések levegő-levegős hőszivattyúként működnek. A külső levegő rejtett hőtartalmát a hűtőközeg segítségével “R32” (akár -20 Celsiusfok-nál) vonják el majd ezt követően a beltéri egységen keresztül adják le. Ez által rendkívűl hatékony megoldás a klímával történő fűtés.

Nem elektromos fűtőként működnek, inverters szabályzást kapott manapság a compressor illetve a ventilator is, ami azt jelenti, hogy a hűtési vagy fűtési igényhez alkalmazkodva állítja be a kompressor és ventilator fordulatszámát. Ha ezt a technológiát az ember egy Solar (napelemes) rendszerrel kombinálja két legyet üt egycsapásra. Megoldódik a téli fűtés + nyáron a hűtés is. Az áramszolgáltatók biztosítanak H tarifát, ami által egy rendkívük kedvezményes díjszabás mellet üzemeltethetjük berendezésünket télen fűtésre.

A fűtéshez így csak az elektromos energia harmada szükséges. A másik kétharmad a külső környezetből származik, költség nélkül.

Standard légkondicionáló vs. Inverteres légkondicionáló

A standard légkondicionálók ki- és bekapcsolnak a szoba hőmérsékletétől függően. Akkor kezdenek el hűteni, amikor a hőmérséklet magasabb, és akkor kezdenek el fűteni, amikor a szoba hőmérséklete alacsonyabb, mint az előre beállított érték, majd kikapcsolnak, amikor elérték a célhőmérsékletet. Ezzel az eljárással a hőmérséklet folyamatosan ingadozik, ami sok áramot fogyaszt és a hőmérsékletet se tudják túl hatékonyan fenntartani.

Az inverters légkondicionálók modern technológiát használnak: belső forgássebesség-szabályozással pontosabban el tudja érni a célhőmérsékletet és tudja azt stabilan tartani. Működésének lényege, hogy a hűtő kompresszor fordulatszámát a megfelelő hűtési vagy esetleg fűtési hő terheléshez, azaz a hőigényhez igazítja. Ily módon sokkal hatékonyabbak: energiát és időt takaríthatnak meg nekünk.

Halkabb a működése, ami annak köszönhető, hogy a hűtőközeget folyamatosan keringteti a rendszerben. Ezért sokkal halkabbak, mint a standard társaik.

Manapság már a legtöbb ember ezt választja, mivel egyrészt a használata komfortosabb, halkabb, másrészt az üzemeltetése az energiafelhasználás szempontjából gazdaságosabb legyen szó hűtésről vagy fűtésről.

légkondicionáló

Nézze meg inverteres klímáinkat!

Ha tetszett, oszd meg a cikket!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on google
Share on email

Iratkozz fel Youtube csatornámra a képességfejlesztő videókért!

Kövess a
Facebookon!